Tuesday, July 31, 2018

Concediul 2018, Kefalonia, Grecia

ziua 0, sambata 28 iulie 2018
Toti suntem pregatiti de aventura pentru urmatoarele aproximativ 20 zile(vreo 4 zile pe drum), plecam spre insula Kefalonia. De doar 1 an asteptam aceast moment.


Nu mergem direct, este prea lung si obositor drumul, asa ca prima noastra destinatie o sa fie parcul de distractii Waterland din Thessalonik.
Dar hai sa incepem cu detalii mai amanuntite. Am iesit din Timisoara sambata la ora 16:10, vama de la Moravita unde am trecut in doar cateva minute.
Undeva inainte de Nis se efectuau lucrari la drum si s-a creat o coada pe 3 benzi de vreo 5-6km, pe 3 benzi(inclusiv cea ce urgenta). Drept e ca cei care au mers pe banda de urgenta au scapat mult mai usor, se misca cel mai bine, probabil in jumatate de ora au trecut de blocaj, nu ca restul pulimii care au trecut dupa aproape 2 ore... Unde este politia cand ai nevoie de ea?!


Am trecut vama in Macedonia tot in cateva minute, la fel si la iesire, nu am prins cozi enorme.
Imediat ce am intrat in Grecia(aproximativ ora 2:00) am tras pe dreapta si somn de voie pana pe la 6:20 cand ne-au trezit galagiosii care nu aveau somn. Mai putin Ioji, el a spus ca este optimist daca a dormit 30 minute. Nu mai stiu pe la ce ora am ajuns acolo, drept e ca m-am odihinit putin si am fost apt de drum.

ziua 1, duminica 29 iulie 2018
Dupa vreo 20 minute de cand ne-am trezit am plecat la drum si ne-am oprit la statia peco cu gaini, undeva inainte de a intra in Thesalonik. Da, cu gaini, erau 2 gaini si 4 cocosi care au venit la cersit de mancare.
A fost o pauza de un sandwich, o cafeluta, o dezmortire de oase, picioare, buci si neuroni.


La ora 10:15 am ajuns la Waterland, cam inorat, se vedeau urme de ploaie recenta, dar era bine, vreme numa buna de odihnit dupa o noapte de condus. Denis s-a schimbat si pana pe la ora 15:00 cand am plecat din nou la drum, s-a dat pe topogane, s-a balacit, a fost in bazinul cu valuri. Fetele au strat la umbra(nu era deloc soare), eu am dormit vreo ora jumatate iar Ioji a stat planton, nu a inchis un ochi. Lili nu a intrat deloc in apa iar Mona i-a tinut companie vreo 20 minute lui Denis in bazinul cu valuri.

Si gata, am plecat spre Nidri, locul unde urcam pe bac spre destinatia noastra finala Kefalonia.
Am ajuns pe la ora 23:15, am parcat masinile intr-un loc mai retras si somn de voie pana la ora 6:30 dimineata.


ziua 2, luni 30 iulie 2018
Dupa o noapte dormita in masina unde tantarii au fost cei mai fericiti, nu chiar odihniti, ne-am indreptat spre port unde urma sa ne urcam pe bac. Ne-am retras la o mica terasa unde s-a savurat o cafeluta si niste foietaje foarte gustoase.


Ne-am imbarcat si dupa aproximativ 2 ore am ajuns, in sfarsit, la destinatia finala, portul Fiskardo de pe insula Kefalonia.
Pe bac am avut parte de racoare ca aproape te lua frigul, specatcol cu delfinii ce sareau din apa, Mona la care i s-a facut rau de mare, peisaj superb si inimi sarite din loc de la goarna bacului. S-a gandit un idiot cu o salupa superba sa stea in calea bacului si care nu s-a gandit ca al nostru era de vreo 20 ori mai mare ca a lui. Asa ca al nostru capitan a ramas cu degetul blocat pe butonul de la goarna.
 

Am debarcat si dupa vreo ora(12:10) am ajuns la cazare, locatie de care Ioana de la iGO nu a auzit, pentru ea era doar un drum cu cateva stradute atasate :)). Noroc de astia care au si Waze pe telefon, ne-a dus fix in fata portii unde ne astepta gazda. La propriu, era in fata portii asteptandu-ne. Stia ca ajungem, i-am trimis mesaj cand eram pe bac. Orasul DavgataCottage Sakkatos este vila.


Noroc ca avem insectele alea de fac galagie continuu, se mai aude uneori cate un latrat de catel, clopotul de la biserica de langa noi care bate la fiecare ora fixa, altfel ar fi o liniste ca in mormant. Este pustiu, seara am vazut vreo 3-4 batranei pe banca din parculet si cam atat.


Ne-am asezat in camere, despachetat si am plecat in capitala insulei, Argostoli, pe la ora 16:00. Ne-am oprit pe o terasa unde am mancat pana am simtit ca nu mai intra, am dat mancare la pestii care faceau spectacol pentru o buacata de paine si am admirat cateva broaste testoase Caretta Caretta.



Iar pestii aia sunt dementi, nu coneaza cata paine le arunci, se bat continuu pentru ea


La plecare ne-am oprit intr-un mini Lidl foarte aglomerat de unde ne-am aprovizionat cu una alta. Gen 1.05 euro 6x 1,5L apa, comparativ cu 1 - 2,5 euro 1 sticla pe unde te plimbi. Daca stau bine sa ma gandesc, este mult ieftina ca in Romania! Nu mai punem ca aici apa este transportata si cu bacul pe insula!
Ne-am intors la camere pe la ora 19:00 si imi amintesc doar urmatoarele 15 minute, m-am trezit a doua zi la ora 8:30.

ziua 3, marti 31 iulie 2018
M-am apucat de scris pe blog, din urma, am mancat si fiind aproape ora 11:00, este cazul sa vizitam si noi o plaja.
Si am ajuns pe Platis Gialos, o plaja relativ micuta cu nisip foarte fin si lipicios, apa turcoaz si foarte limpede, cu umbra pe partea din spate a plajei pana pe la ora 13:00. Este pozitionata langa Makris Gialos, o plaja mai mare, plina de umbrele colorate si o idee mai aglomerata.
Am explorat, facut snorkeling, am escaladat o formatiune stancoasa plina cu scoici fosilizate
 

Pe la ora 16:00 am plecat de pe plaja si find aproape de Argostoli, am mancat pe aceiasi terasa din ziua precedenta, am dat mancare la pesti, admirat testoasele Caretta Caretta.


In asteptarea apusului, ne-am plimbat pe strada pietonala din Argostoli(nu sunt 100% sigur ca aceea este, harta este prea veche, dar ca idee este ok) unde am achizitionat ceva suveniruri si ne-am spalat ochii prin marfa expusa la vanzare. Ioji indragostit de ceasurile de mana, a admirat o vitrina si a plecat putin socat, a vazut un Rolex pe la 35.000 euro, cel mai ieftin :))
Mi-a placut foarte mult un tricou, ulterior mi-am dat seama ca nu este deloc fain, avea un mare defect, 30 euro.


Pe la ora 20:00 ne-am indreptat spre Lighthouse of Saint Theodoroi ca sa facem poze la apus, cica culorile si peisajul sunt senzationale. Asa este! Ne-am si distrat putin.


ziua 4, miercuri 1 august 2018
Asta presupune un concediu, sa te odihnesti! Sa te trezesti dimineata atunci cand ai deschis ochii, sa-ti bei cafeaua, sa mananci si daca simti nevoia sa inchizi putin ochii, pai te culci! Este ora 12:30 si Ioji cu Lili inca dorm :))
Pe la ora 13:00 le dam desteptarea, avem in plan plaja Xi si fix incolo ne-am indreptat, pe la ora 14:00. Ioana s-a gandit ea bine si ne-a ales cel mai scurt drum, cu bacul din Argostoli :)). Cand mi-a zis sa fac dreapta si am vazut bacul in fata, era clar, am pierdut aiurea vreo 15 minute. Am selectat traseul alternativ si dupa o ora eram pe plaja.
Pe drum, Ioji se certa cu noi ca este abia marti, este primul dintre noi care s-a deconectat, deja avea decalaj de o zi :)). Shhh, sa nu-i spuneti, daca nu scriam de dimineata pe blog, marti era si pentru mine, a trebuit sa verific ce spune laptopul ca sa ma conving.
Aglomerat, foarte aglomerat la acea ora... Abia am gasit loc sa ne asezam.
Acum 2 ani am mai fost de 2 ori pe aceiasi plaja si pot sa spun ca in tot acest timp s-a degradat. Pe atunci in apa era doar nisip, apa se adancea foarte lin si pe distanta lunga si era limpede. Acum erau bolovani, pietre, nisipul nu mai acoperea peste tot mâlul de pe fundul apei. Tot din cauza acelui mâl, apa era tulbure, chiar jegoasa, as spune.
In rest, peisajul superb a ramas neschimbat, acelasi nisip rosu si fierbinte, atmosfera unica de pe acea plaja... Totusi, inca merita vizitata!
 

Dupa plaja ne-am indreptat spre cel mai apropiat oras si anume Lixouri. Pe cat este de mic, pe atat este de animat in timpul serii. Chiar se si inchide o portiune de drum intre anumite ore, tocmai din cauza puhoilui de oameni care apare imediat la lasarea noptii.
In prima poza este un Ficus, o floare pe care multa lume o are in apartament, pe la noi. Aici este doar un copac enorm plasat in mijlocul unui piete ticsita de terase cu mancaruri.
Desi nu se vede in poze, am dat o tura pe la magazinele cu suveniruri. Ioji tragea catre masina, ii  "clansonau" ochii, tragea tare de tot spre pat. Dar n-ai cum, ai venit sa vizitezi, sa te deconectezi, ai timp dimineata sa dormi pana la ce ora vrei, adica 6:30, cand suna ora biologica :))
Lili si Ioji s-au ales cu cate o sapca, eu cu un tricou, Mona cu o mica gaura in buget :))


Pfoai ce era sa uit! La cazare, para de la dus nu este chiar etansa, cam 70% din apa iasa pe laterale. Am rupt-o in ideea in care, ma gandeam eu, o lipesc din nou cu Super Glue si o sa fie ca noua. Asa ca daca tot eram la plimbare, am intrat intr-un magazin de chinezisme unde vanzatori erau chiar chinezi si pe un vanzator l-am intrebat in engleza daca au Super Glue. Raspunsul a venit asa mai stangaci "no english, chinese". No nu serios amu, vrei sa te intreb in chineza? :))
Pai exact in asemenea momente apreciezi un android si aplicatia Translate! Am scos telefonul, am selectat din engleza in chineza, am scris "super glue" si i-am aratat omului. A indicat tacticos cu degetul pe telefon de vreo 3, in timp ce vorbea intr-o chineza pura(asa mi-a parut mie) si s-a dus glont spre raft unde a pus mana pe produsul din cea de-a doua poza :))
Asta se intampla in Lixouri. Acum, de dimineata(evident ca este deja a doua zi), am lipit para! Arata ca noua si doar 60% din apa evadeaza pe laterale. Am rupt-o din nou si functioneaza impecabil!


Dupa ora 23:00 am ajuns acasa, rapid la dus si am inceput sa scriu si sa urc poze pe blog. La viteza extraordinara a internetului, parca-mi amintesc ceva de ora 00:15, dar nu sunt chiar sigur. Cert este ca de dimineata, adica la 8:40, toate pozele erau incarcate.

ziua 5, joi 2 august 2018
Buna dimineata soare! Cand te gandesti ca altii la ora asta sunt la lucru...
Pentru ziua de azi ne-am propus sa vizitam Lacul Melissani, Pestera Dogarati, plaja Antisamos si pe finalul zilei o plimbare prin Sami.
Am inceput cu Lacul Melissani, pe la orele 12:00 - 13:00 este ideal de vizitat din cauza cum luminaza soarele in interior. Am ajuns si am dat de o coada enorma, minim o ora aveam de stat in picioare in plin soare. Ok, este frumoasa si merita revizitata, dar cu alta ocazie, nu merita efortul.


Ne-am indreptat spre Pestera Dogarati cu speranta ca acolo sa nu fie atat de multi turisti. Am fost primii! Glumesc, doar o mana de turisti pe acolo. Racoarea din pestera este bine venita. Daca stai prea mult, chiar te ia cu frig, temperatura find constanta la 18 grade. Cand iesi din pestera te loveste caldura de n-ai aer. Te tarasti pana la terasa de langa cautand ceva rece cu care sa te racoresti.


Am plecat spre plaja Antisamos. Aglomerat... abia am gasit sezlong liber. Lili a spus ca este cea mai tare plaja de pana acum. Apa faina, piatra marunta si de preferat sa ai papuci de plaja, altfel te cam rupe la picioare. O viespe a pus pasiune pentru mine, probabil eram bun la gust, asa se explica de ce a mancat ceva timp de cateva minute de pe degetul meu.
La dusul de pe plaja era apa calda!
 


Am ajuns in Sami rupti de foame. Eu am comandat o pizza care nu mi-a placut deloc, prea multa nu stiu ce fel de branza... N-am mancat nici jumatate din ea.
Am facut cateva poze cu barcutele saracilor si ne-am intors acasa unde am picat la datorie ca niste eroi.
 

ziua 6, vineri 3 august 2018
Azi ne-am pornit greu, abia pe la ora 15:00 am plecat spre plaja. Pana atunci am mai scris pe blog, m-am odihnit(a se citi: dormit ca un porc), Mona a cules smochine din copacul de langa vila unde suntem cazati.


Asa cum spuneam, cu greu ne-am pornit spre plaja Myrtos. Aceiasi problema cu parcarea, semne peste semne cu parcarea interzisa si plin de masini parcate peste tot. Am gasit loc la loja, fix in primul rand si unde era amenajat loc de parcare.
Si noroc chior! Doua umbrele cu sezlonguri una langa alta, singurele libere pe toata plaja! Despachetat si dat buzna in apa. Mai putin eu, ma chinuia o durere de cap. Apa era pur si simplu ideala pentru facut baie, nici prea rece, nici prea calda, pur si simplu nu-ti venea sa mai iesi din ea.
Papuci de apa, neaparat, plaja formata din nisip pana la pietre mai mari iti fac praf talpile.
Pentru amatorii de senzatii, este disponibila parapanta cu salturi de pe muntele de langa plaja. Curentii de aer sunt ideali pentru asa ceva, vreo 10 minute te tin in aer.
 

Dupa plaja am plecat spre Assos, un orasel micut si aproape de unde eram noi. Foarte inghesuite si aglomerate acele stradute. Mare mirare ca am gasit si loc de parcare, a inghesuit-o Ioji pana s-a oprit intr-un burlan. Pe cat de mic, pe atat de animat si colorat este acest orasel.
Ne-am pozat, am mancat si gata si ziua de azi.


ziua 7, sambata 4 august 2018
De dimineata am mers la ceva cumparaturi si se pare ca astazi gatim la camera, snitel cu cartofi prajiti si tzatziki, foarte bun au gatit fetele!
Astazi ne indreptam spre plaja Petani. Imediat ce am ajuns, aceiasi durere cu parcarea, mai exact lipsa ei. Masini parcate peste tot, inumana acea situatie...
o sa pun si o filmare la un moment dat

Ai nevoie de papuci de plaja, chiar daca este piatra marunta, iti intra printre degete si deranjeaza. Ca si plaja este spectacol! Apa limpede, calma, intrarea in apa se face destul de brusc.
 

Daca mergi spre extremitatile plajei, ai ce sa vezi cand faci snorkeling, peisajul subacvatic este senzational!


ziua 8, duminica 5 august 2018
Este ora 9:15 si Ioji inca nu s-a dat jos din pat, dubios! :))
Lili doar ce a facut ochisori. Vorba aia "este duminica, azi nici iarba nu creste" :))
Bun, astazi am inceput usor ziua, mai putin Denis care doarme ca o putoare si nu-i deloc curios, o scurta vizita la Castelul St. George. Acum 2 ani cand am mai fost in Kefalonia, n-am vazut niciunde nimic despre el. Anul acesta am, vazut o singura recenzie pe google cum ca ar face parte din top 20 locatii de vizitat. Chiar merita! Peisajul de la acea inaltime este superb si nu doar peisajul, locatia in sine are un farmec aparte. Pacat ca nu intretine mai mult, aproape ca este lasat la mila naturii, ici colo iarba este cosita, cate un anunt pe ici colo sa nu te urci pe ziduri...
PS: intrarea gratuita! Daca nici asta nu te convinge sa-l vizitezi, nu stiu ce altceva o va face...


Imediat ce iesi din castel este o terasa unde personalul este extrem de ospitalier! Nu mai pun ca erau bine trecuti de a doua varsta si zburdau printre mese ca niste albinute. Am comandat un milkshake de banane(cel mai bun pe care l-am baut vreodata) iar Mona un suc de ananas, Ioji o cola iar Lili un capuccino. Dupa 30 secunde am primit doua pahare si un ulcior plin cu apa si cu cuburi de gheata. Dupa ce ne-au adus comanda, am mai primit si o mica farfurie cu doua prajituri in genul Raffaello, gustoase. De neratat!


Pe straduta ce duce spre castel, intr-o curte, am vazut un copacel plin cu flori si 4-5 frunze, foarte interesant.


Pe la 12:30 am ajuns la camere, am mancat si cativa dintre noi ne-am pus sa facem somnul de frumusete. Denis s-a trezit la ora 14:00.
M-au chinuit putin pozele de la castel, foarte greu mi-a fost sa nu pun si mai multe...
Se aude afara un strigat puternic din departare. Merg sa verific. Este plaja, ne cheama la ea :))
Pfoai si ce plaja! Probabil cea mai completa plaja de pana acum, Ammes Beach. Cea mai limpede apa, nisip aproape rosu, intarea in apa este relativ lina si se mentine constant de adanca, pana la gat, inca vreo 30 metri, briza marii... de vis. Plaja este situata la inceputul pistei de aterizare a aeroportului iar aviaonele ce vin, trec deasupra plajei. Nici nu le auzi cand se apropie, parca planeaza si doar cand sunt chiar aproape de plaja se aud motoarele.
   


Pe aceasta plaja si-au facut cuib broaste testoase. Sunt ingradite si au pus un anunt sa nu le deranjezi :)


Pentru snorkeling este ideal, vizibilitate maxima dar, din pacate, prea putin ai ce sa vezi... La un moment dat am dat peste un mic banc de pesti foarte prietenosi care m-au lasat sa-i fotografiez.


Si daca am fost printre ultimii care au plecat de pe plaja, era inevitabil sa nu prindem si apusul, asa ca am mai facut 2-3 poze.


ziua 9, luni 6 august 2018
Na ca e deja luni! Pfoai! Niciun stres, mai este mult pana departe, singura noastra grija fiind "care este urmatoarea plaja pe care trebuie sa o vizitam?".
Si am ajuns pe plaja Lourdas. Este cu nisip, lunga cu intrare lina in apa foarte curata si limpede, linistita si fara prea multa animatie. Foarte probabil ca este o locatie de familisti, multi copii mici pe plaja si in apa.
     

Spre seara ne-am retras in Argostoli ca sa ne astamparam foamea. Lili si-a comandat ceva peste, Ioji caracatita, Denis kebab. Denis a zis ca este cea mai buna mancare :))


ziua 10, marti 7 august 2018
Astazi m-am trezit, m-am uitat la telefon si broscuta era data cu crema de soare. E clar, azi o sa fie cald, asa ca ne-am luat echipamentul de gratare!


Mirosul nu am cum sa-l pun aici, va las imaginatia sa zburde in privinta asta. Am mai adaugat sos tzatziky, gogosari murati, cartofi prajiti si bere.

Dupa un asemenea festin este destul de clar ca a urmat un somn de frumusete. Si cum am ratat plaja pe ziua de azi, spre seara, inca satui, am plecat la o plimbare prin Argostoli. De data aceasta n-am mers cu masina pana in oras ci am lasat-o in capatul pasajului de peste apa pe care l-am traversat, dus/intors, pe jos.
Am mai vazut cate o broasca testoasa, ceva barcute "parcate" prin port, am indesat cate un desert dulce, ne-am plimbat pe zona pietonala unde ne-am holbat la chestiile expuse la vanzare, mai un suvenir si uite asa era deja trecut de ora 23:00 cand am ajuns la camere. Rupti fiind, doar pe cativa dintre noi ne-a prins treji miezul noptii.
 

ziua 11, miercuri 8 august 2018
Ne-am trezit.


Am mancat din gratarele ce-au ramas de ieri. Putina inghetata cu banane ca sa spalam greata. Atarnat pe scaune...


Ne-am culcat si ne-am trezit pentru a doua oara pe ziua de azi, este ora 13:30. Am bagat o supica la burtica. Greu azi, greu...


Am pornit motoarele si ne-am indreptat spre sudul insulei pe plaja Skala. O plaja luuunga, combinatie de nisip si piericele mici(doar la intrare si iesire din apa), linistita, deloc aglomerata, intrarea se face destul de lin si apa foarte limpede.
       

Sarac peisajul subacvatic, n-am iesit vreo ora, timp in care n-am dat de nicio piatra pe langa care sa se adune ceva de admirat. Doar cativa pestisori, crabi in scoici de melci si multe lighioane pe doua picioare.
   

A urmat cina si plimbarea prin aglomeratul orasel Skala , este foarte animat in timpul serii. Mancare, desert, doar asa putem constata acasa ca unele haine ne-au ramas mici :))
   

ziua 12, joi 9 august 2018
Ne-am trezit, este cald, fetele si Ioji au plecat la cumparaturi, Denis doarme, am scris pe blog, ma plictisesc, cred ca ma pun inapoi in pat si este doar ora 12:00...

Nu m-am pus in pat, mi-am imaginat o depresie si m-am apucat de mancat inghetata. Pfoai cat de bun este ca si antidepresiv... Am plecat la plimbare prin sat. In 5 minute am vizitat jumatate din el si asta doar din cauza ca s-au intors de la cumparaturi. Se vad bine de tot urmele cutremurului din 1953 cand aproape tot ce era in picioare, in acel moment, a fost fost daramat la pamant. Doar doua sate au ramas in picioare cu putine pagube, in rest...


Este a doua zi dimineata, doar ce m-am trezit si sunt putin lipsit de inspiratie, asa ca o sa fiu scurt, ne-am indreptat spre plaja Kiriaki.
Am pus Waze si am purces la drum. La un moment dat mi-a zis Gabriela(vocea din Waze) sa fac dreapta, eram deja foarte aproape de plaja. /ne-a scos de pe drumul asfaltat ca sa ne bage pe un drum de piatra?! Am intrat vreo 10m si totusi putin dubios, prea abrupt, prea multa piatra, prea denivelat, prea ca la tara. Eram destul de increzator ca jos o sa ajung fara probleme, dar inapoi nicio sansa. In spatele nostru, pe asfalt, masinile isi continuau drumul. Hmm, si restul din masina au fost de acord ca sigur trebuie sa fie o ruta alternativa de a ajunge pe acea plaja. In prima poza este ruta aleasa de Waze, in a doua poza ruta alternativa(cu rosu) unde pare ca mergi si pe mare.


S-a dovedit ca fiind foarte buna alegerea, abia cand am ajuns jos la plaja am vazut avertismentul de la capatul drumului propus de Waze "4x4 Only". Nici drumul alternativ nu este ideal, destul de ingust si cam prost, dar macar asfatat si practicabil. Partea pe care Waze o arata ca si cum ar trebui parcursa pe apa, de fapt, este un drum exact pe marginea falezei de-a lungul plajei.


Plaja Kiriaki, aproape salbatica, salbatic si de ajuns pe ea, multe campere, putine sezlonguri, restaurant cu bar si dus rece pe plaja. Un praf de la drumul de pe faleza de nu-i adevarat, Ioji s-a bucurat ca nu am mers cu masina lui :))
Am stat toti in apa ca ratele, bestiala apa! Plaja cu nisip si pietricele mici, cam la fel si in apa, nu este nevoie de papuci de plaja.
   

Pe sub apa nu prea ai ce vedea, nici macar in extrema maxima a plajei unde sunt bolovani si de regula este plin de pesti. Desi in poze pare clara apa, nu era chiar asa.


Nimic nou in seara asta, doar am continuat tratamentul pentru depresia imaginara, in doi, ca sa fie mai usor :D


ziua 13, vineri 10 august 2018
Un MU1E P5D din toata inima, asa de dimineata, pe nepisate si nemancate.
Cum este vremea pe la voi? Pe aici a batut vantul toata noaptea, a fost racoare iar acum este cald si bine, asa cum trebuie sa fie intr-un concediu. Ia ui la broscuta, se bucura si ea de vremea faina


Hmm, oare pe ce plaja ajungem azi?!
Dar inainte de asta, fetele au plecat la cules de buruieni si l-au luat si pe Ioji. Sub atenta lor indrumare, Ioji defrisa buruieni. Buruieni la ei, pentru noi sunt flori si anume Leandru(diverse culori), Ficus si mai cateva la care nu le-am retinut numele. Eu am scapat usor, doar am fotografiat, ca dovada.


Si de cand am pus pe facebook pozele in care fetele sunt la "furat" de buruieni, a inceput razboiul :))
Ioji m-a filmat cand dadeam cu matura prin curte, in acea noapte a batut tare vandul si a adunat o gramada de frunze care aratau urat, exact la intrarea in curte. Si nu s-a lasat deloc, m-a prins si in al doilea loc unde maturam :))




Ioji trebuia sa spele o umbrela plina de nisip, Mona a fost pe faza si a filmat momentul :))


N-am scapat nici eu, cumva a reusit sa ma convinga sa-i dau furtunul si aia a fost. Am incercat sa ma feresc cu umbrela... era aproape ca o sita, aproape ca nu retinea deloc apa :))


Gata cu joaca, am mers pe plaja Kalamia, micuta, putin inghesuita, cu nisip fin, intrarea relativ lina, peisaj splendid si multi arici de mare, deci neaparat papuci de plaja. A fost vant puternic, valuri "mari", suficient cat sa nu fie apa limpede dar nici sa te bucuri de valuri. Dusul de pe plaja este situat pe faleza si din cauza vantului a fost un chin sa te clatesti de apa sarata.
Per total a fost fain.


Langa plaja Kalamia este si Crocodile Beach, salbatica la propriu, foarte greu accesibila, am inotat de pe plaja Kalamia pana la plaja Crocodile si o data ajuns acolo, parea ca singura cale de a pleca este tot prin apa. Desi parea ca este o iesire prin partea stanga a plajei, pana la urma pe acolo am iesit, "cararea" se termina brusc in mare. Pe versant atarna o funie de care te puteai ajuta sa te cateri pe stanci, piciorul il propteai pe o bucata de lemn pusa de cineva acolo ca sa te ajute cu urcarea. Trecand peste toate astea, peisajul subacvatic, de pe aceasta plaja, este spectaculos! Am facut doar o scurta filmare, n-am poza deloc, valurile erau mari si stancile la adancime mica, ma mir ca am scapat fara vreo taietura sau lovitura, apa ma arunca dintr-o parte in alta.


Imediat in vecinatatea plajei Crocodile mai este o plaja, mai privata, discreta, ferita de ochii lumii, accesul facandu-se pe scari. Doar am trecut pe acolo in vizita, o poza, doua, poate pe viitor altii se vor gandi sa poposeasca pe aici. Avand in vedere ca erau cateva persoane apa care faceau snorkeling, desi batea vantul si erau valuri, imi inchipui ce fain trebuie sa fie si pe acolo peisajul subacvatic.


Spre seara am mancat si ne-am plimbat putin prin Argostoli.


ziua 14, sambata 11 august 2018
pam, pam, azi ne-am trezit devreme, inca de doua zile in urma am planificat sa mergem la taverna Asteras a vecinilor ca sa ne scaldam in piscina. Piscina este gratuita daca consumi ceva de la ei. Garantez pentru omleta speciala ca este foarte gustoasa! Sucul fresh din portocale chiar era facut din portocale, apa putin rece(era totusi dimineata, ora 11:00) dar buna iar peisajul pur si simplu superb!
 

Of, iar trebuie sa mergem pe plaja... Am ales Klimatsias. O plaja cu un peisaj spectaculos, destul de mica, cu nisip si de pe care am plecat dupa cateva minute. Era invadata de alge, probabil aduse de vantul care a batut destul de tare o zi inainte...


Asa ca ne-am indreptat spre Agios Thomas, la doua plaje mai incolo. Aici sa vezi aglomeratie si multe umbrele pe metrul patrat pe plaja minuscula. Macar era loc suficient in apa, mult mai mult loc. Bestiala si acesta! Apa mica, intrare lina, nisip, loc de sarit, snorkeling, de pozat, peisaj... de toate pentru toti.


Seara, obisnuita cina in Argostoli, o tura pe strada pietonala si inapoi la camera.

ziua 15, duminica 12 august 2018
De dimineata fetele au luat-o iar la cules de buruieni, au descoperit ca pe aici rozmarinul este folosit pe post de gard viu. Asa ca au cules cate un buchet mare pentru dus acasa.


Plaja Antisamos, ne reintoarcem pe ea. Se pare ca am terminat toate plajele cu sezlong din Kefalonia :))
Daca stai undeva pe aproape de un bar sau dus, viespile sunt insistente si te bazaie continuu. Daca nu ti cont de ele, plaja este spectacol!


Seara ne-am oprit in Sami sa ne plimbam si mancam. Lui Denis i-au adus o pizza cat pentru tot concediul! Enorma! Ne-am mai plimbat putin pe acolo si am plecat spre cazare.


ziua 16, luni 13 august 2018
Luni dimineata, Ioji are fata specifica a acestei zile, obisnuinta de a merge la servici :)) Pana si broscuta ne reaminteste ca trebuie sa mergem la lucru. Noi am hotarat sa intelegem ce dorim, cum ca trebuie sa mergem la cules de fructe. Ne-am plimbat putin prin Davgata si am dat de alte ruine ale unei case prabusite la cutremurul din 1953. Natura isi urmeaza cursul si a inceput sa acapareze tot ce-i iese in cale.
Am cules migdale direct din pom dar si de pe jos, am cules si smochine. Pe acolo smochinele fac mizerie pe jos...


In aceasta dupamasa am mers din nou si pe plaja Skala, Este apa clara, linistita si foarte faina.


Dupa plaja am mers la masa. N-am facut nicio poza pe acolo si chiar imi pare rau, mancarea si desertul au fost de nedescris! Am gustat toti din ceea ce am primit fiecare si pot spune ca a fost cea mai buna mancare din acest concediu. De la aranjament, gust, servire... Imediat ce am terminat de mancat, chelnerita care era o romanca din Iasi, ne-a adus servetele umede, incalzite si desi i-am spus ca nu este necesar, a insistat ca ea trebuie sa le deschida si sa ne inmaneze servetelele. Macar sa salivati la gandul cum a fost acea mancare si desertul, ca poze... Daca va scriu si pretul, va trece imediat :))

ziua 17, marti 14 august 2018
Ziua de dinaintea plecarii. Ne-am hotarat ca astazi nu mergem pe nicio plaja, facem doar ceva cumparaturi si ne relaxam prin Argostoli. Mai nimic interesant, exceptand dihania asta


Pentru dupamasa ne-am propus sa mergem la festivalul de la biserica cu serpi. Asa ca am ajuns la The Church of the Virgin in Markopoulo care s-a dovedit sa nu fie ceea ce cautam noi, de fapt. Aici era un "butic" ambulant in curtea unei biserici. Inauntru erau 2 acvarii cu 3 serpisori, practic adusi de pe undeva si depozitati acolo la vedere. Aruncand un ochi ici, colo, am dat peste cativa romani foarte evlaviosi si lipiciosi, ei ne-au spus ca nu este locatia corecta, ce voiam noi sa vedem este in alta parte. De ce lipiciosi? Pai imediat s-au lipit afland ca avem masina si sa-i luam si pe ei. Pai da, eram 4 in masina, unde sa-i urcam si pe restul, vreo 6.


Bun, l-am intrebat pe google si ne-a spus ca ceea ce vrem noi sa vedem noi se afla in satul Arginia, la vreo 10km de locul unde ne aflam in acel moment. Am plecat inspre locatie si pe drum ne-am intalnit cu doua masini de romania, tot cu evlaviosi si nu stiu daca v-am spus, atatia romani si masini cu numar de romania cati am vazut in acea zona intr-o ora, n-am vazut in tot concediul. Revenind la subiect, o persoana din una dintre masini ne-a spus ca suntem in directia buna, acolo este biserica cu serpisori dar asta nu este tot, mai este inca o biserica in alta parte cu crinișori. Atatea diminutive n-am auzit tot anul...
Am ajuns la acea biserica dupa un drum plin de serpentine, Monei i s-a facut frica de inaltime, era praf. Daca intentionati sa mergeti pe acolo, nu va sfiiti sa inaintati inca vreo 150m, veti gasi loc de parcare generos.
Mult mai bine ca la cealalta biserica, aici erau 5 serpisori, 3 in acvarii si 2 pe una dintre icoanele expuse. Unul dintre ei era plimbat din mana in mana la pozat. Banui ca celalalt se odihnea dupa schimbul unu la pozat. Sa nu credeti tot ce vedeti prin filmarile de pe youtube, nu este plin de serpi care umbla liberi pe acolo.
Povestea spune ca in anul 1953 serpisorii n-au iesit in biserica, lucru ce a prevestit un mare dezastru, cutremurul ce a pus la pamant insula. Economia a picat in perioada imediat urmatoare, peste 100.000 de locuitori au parasit insula, in urma au ramas aproximativ 20.000 de persoane.
La coborare am dat, din nou, peste primul grup de evlaviosi, erau pe jos labaza muntelui si mai aveau doar 3,3km pana la destinatie, 31 grade afara, 260m diferenta de altitudine(adica drum abrupt). Ce sacrificii nu face omul sa ajunga in diverse locuri... Macar erau vreo 6-8 persoane, isi puteau plange de mila intre ei. Nu erau nici magazine pe acolo ca sa isi cumpere apa... Mai aveau in plan sa vada si crinisorii...


Dupa ce ne-am facut cateva poze cu serpisorii, trebuia sa mergem sa vedem si crinisorii, pai nu? Se merge in localitatea Pastra, daca nu esti atent, treci pe langa acea biserica. Aici povestea spune ca se taie niste crini si se pun in fata unei icoane. Cum este si normal, se vor usca in cateva zile si vor ramane asa pana in data de 15 august cand infloresc pentru a doua oara in toata splendoarea lor, desi nu au apa, lumina directa de la soare, pamant sau altceva... imi este greu sa cred treaba asta, mai ales ca era data de 14 august, tot uscati si abia a doua zi puteam confirma miracolul. Din pacate pe data de 15 plecam acasa... asa ca ramane un mister pentru mine cea de-a doua inflorire.
Mai impresionant si frumos a fost o floare din afara bisericii.


ziua 18, miercuri 15 august 2018
O zi naspa, astazi plecam catre casa... Ne-am impachetat si deplasat in portul Fiskardo de unde urma sa luam bacul spre continent.
Am reusit sa ajungem cu vreo 3 ore mai repede, intentionat, doar ca sa mai vizitam si pe acolo, sa mancam. Era cald, asa ca 3 ore nu ne-am miscat de acolo, era racoare, peisaj superb, o gramada de pesti...



Si gata, timpul s-a scurs, ne-am imbarcat pe bac si am plecat catre casa.


Am plecat pe zi si asa cum era normal, am prins aglomeratie. Pe la ora 00:40 am ajuns in vama Grecia-Macedonia unde ne-am pus la somn in masina. De dimineata, nu prea odihniti, ne-am continuat drumul. Din fericire pentru noi, nu aveam aer conditionat, nu a prea fost soare, ba chiar am prins si putina ploaie. La vama Macedonia-Serbia a durat vreo ora jumatate ca sa trecem, multe cozi si noi am prins-o pe cea mai lenta posibila. Cand spun lenta, ma refer ca pe cand noi inaintam o masina, celelalte cozi inaintau si cate 5-6 in acelasi interval de timp. Cand am ajuns la vamesul macedonian ne-am dat seama de ce, era mort de beat. I-am dat buletinele si imaginati-va toata aceasta conversatie purtata cu o persoana bauta care se uita in buletine si abia focaliza, se clatina pe picioare, facea pauze de cate 2-3 secunde, se mai uita pe geam cat de lunga este coada de masini:
- Denis?
- On back seat, he's sleeping.(pe bancheta din spate, doarme)
- Cristian?
- It's me.(eu sunt)
- Monica?
- My wife, next to me.(sotia, este langa mine)
- Ok, 3 ID cards but only 2 people.(bun, 3 buletine si doar doua persoane)
- My kid is on back seat, sleeping. Should i wake him up?(copilul este in spate pe bencheta, doarme, sa-l trezesc?)
- No, no, ok. Car? Romania?(nu, nu, masina? Romania?)
- Yes.(da)
- Ok, go.(ok, mergeti)
La ioji a fost si mai dubios, a pus buletinele pe birou, s-a clatinat putin, s-a uitat in zare cate masini asteapta, le-a citit numele de pe buletine, aceleasi intrebari daca este masina de romania si le-a facut semn sa plece. Practic te tinea 2-3 minute doar ca sa treaca timpul, nu nota nimic, nu cauta pe calculator, nu scana buletinele...
Am intrat in Timisoara pe la ora 21:00, tocmai s-a terminat furtuna care a inundat Calea Sagului, am vazut pomi rupti...
Si gata concediul, abia asteptam anul urmator :))
Am cheltuit aproximativ 2400 euro din care 780 euro cazare(16 zile, 3 adulti), 120 euro bacul, aproximativ 250euro motorina si taxe autostrada, aproximativ 80 euro sezlonguri. Restul s-au dus pe mancare(o medie de 30 euro pe zi), diverse cumparaturi, suveniruri.
Si gata...

3 comments:

Cora said...

Până la urmă ideea de a merge în Skiathos a picat! Kefalonia rămânând nr.1!Felicitări pentru alegere!

Vacanță frumoasă în continuare!

PS: Mulțumesc pentru că mi-ați oferit ocazia de a mă întoarce, fie și doar virtual, în insula mea de suflet!

Unknown said...

Da,am renuntat la Skiathos , ne-am fi plictisit acolo 16 zile

Unknown said...

Cora, anul acesta am facut rezervarile pentru concedii. 11 zile Lefkada in luna iulie si 7 zile Rodos in luna septembrie. Din pacate copilul nostru nu mai vrea sa vina cu noi in concediu.